Vinkovačka Šparoga

menu

Povijest zadruge

Povijest zadruge

Poljoprivreda, kao grana privrede, prolazi kroz teško razdoblje kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji tako i u cijeloj RH, gdje se kao najveći problem smatra smanjena potražnja za poljoprivrednim proizvodima što dovodi do propadanja pojedinih poljoprivrednih gospodarstava. Kako bi si osigurali opstanak, pojedinci su uvidjeli prednost udruživanja i zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnom tržištu.

Osnovana je Zadruga Vinkovačka šparoga, a upisana je u sudski registar dana 23.10.2013. Djelatnost Zadruge je poljoprivredna djelatnost odnosno proizvodnja i prodaja šparoga.

Zadrugari su prepoznali priliku koja se stvorila na tržištu, odnosno informaciju o šparogi kao kulturi s velikim potencijalom prodora na europsko tržište, a koja zbog velike potražnje ima osiguran plasman. Poučeni iskustvom te dugogodišnjim radom u inozemstvu na poslovima uzgoja šparoga, članovi Zadruge su odlučili krenuti s vlastitom proizvodnjom iste. Zajedno sa svojim obiteljima, članovi Zadruge su se odlučili udružiti te na taj način promicati agro-biznis. Pokretanjem ovakvog pothvata, doprinijet će se ne samo poslovnom razvoju investitora nego i razvoju ostalih poljoprivrednih gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije koji se žele baviti ovakvom proizvodnjom, kao primjer dobre prakse.

Imajući u vidu radno iskustvo, ustrajnost i požrtvovnost te tradiciju uzgoja šparoga kod navedenih članova, kao i samu činjenicu da poljoprivredna proizvodnja sama po sebi zahtjeva određenu dozu poduzetničkog duha, ocjenjuje se da Zadruga posjeduje neophodne poduzetničke sposobnosti potrebne za realizaciju ovog projekta.

Lokacija: 

Zadruga djeluje, tj. uzgaja šparogu na poljoprivrednim zemljištima koja se nalaze na području sljedećih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji:

  • Ivankovo
  • Andrijaševci
  • Cerna
  • Vinkovci

Zadruga planira proširenje proizvodnje s kooperantima i na drugim područijima u Slavoniji.

  • Broj zadrugara: 10
  • Površine pod šparogom: 50ha

Djelatnosti:

  • Proizvodnja sadnog materijala
  • Ugovaranje i praćenje proizvodnje šparoge zadrugara i kooperanata
  • Ugovaranje otkupa, sortiranja, pakiranja i prodaje šparoge

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward